„Au explodat” incendiile pe terenurile Sălajului!

Arderile necontrolate izbucnite la vegetaţia uscată pe terenurile Sălajul continuă să producă pagube însemnate. Numai în cursul zilei de miercuri, pompierii sălăjeni au fost solicitaţi la opt intervenţii pentru stingerea incendiilor iscate la vegetaţia uscată şi scăpate de sub control, numărul intervenţiilor la astfel de solicitări ridicându-se la peste 220 numai în cursul acestui an.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat că, în data de 26 iulie, au izbucnit nu mai puţin de opt incendii în mai multe localităţi din judeţ. „În cursul zilei de miercuri, incendiile izbucnite pe terenuri au distrus 44 de hectare de vegetaţie uscată, pompi fructiferi, aproape un hectar de cereale precum şi cinci hectare de litieră de pădure a Oculului Silvic Almaş. Au fost înregistrate intervenţii în următoarele localităţi: Creaca, Ariniş, Uileac, Măierişte, Sânmihaiu Almaşului, Pustă Vale, Sălăţig şi Leşmir”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, de la începutul anului pompierii militari sălăjeni au fost solicitaţi de 223 de ori la incendii de vegetaţie uscată scăpate de sub control în mai multe localităţi din judeţul Sălaj la care subunităţile ISU „Porolissum” al judeţului Sălaj au fost solicitate să intervină. Ponderea de incendii la vegetaţia uscată s-a înregistrat în luna martie, şi anume numai puţin de 172 de astfel de incendii. O mare parte a arderilor necontrolate a avut loc în mediul rural printre localităţile cu mai multe incendii putem aminti aici următoarele: Sălăţig, Leşmir, Uileac, Creaca, Plopiş, Nuşfalău, Bobota, Măierişte, Băbeni, Ariniş, dar şi terenuri din oraşul Şimleu Silvaniei şi din împrejurimile Zalăului.
O statistică a incendiilor provocate de arderea resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate fără respectarea măsurilor minime de prevenire a incendiilor se prezintă astfel: în anul 2011 – 178 de incendii, în 2010 – 39 de incendii, în anul 2009 – 84 de incendii. Potrivit sursei citate anterior, se impune acordarea unei atenţii sporite la nivel local asupra acestei activităţi, îndeosebi în perioadele cu incidenţă crescută de producere.

Pagubele sunt uriaşe

Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, în special vânt şi secetă accentuată, multe dintre arderile necontrolate au fost scăpate de sub control şi s-au extins la vecinătăţi şi au ameninţat şi au afectat livezile de pomi fructiferi, gospodăriile populaţiei sau fondul forestier din apropiere. „Pagubele nu sunt deloc de neglijat, focul extinzându-se cu rapiditate în ciuda intervenţiei prompte a echipajelor de pompieri şi ale Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor. Printre distrugerile materiale provocate de arderi în afară de cele peste 1.400 de hectare de vegetaţie uscată şi 200 de hectare de pădure afectată lizieră sau litieră, după caz, putem să enumerăm: aproximativ 30.000 de pomi fructiferi (meri, pruni), 10 hectare de viţă-de-vie, o plantaţie de puieţi de salcâm de 7,5 ha şi plante ornamentale, garduri de la grădini, cabane, stupi de albine”, a precizat reprezentantul ISU Sălaj.
Intervenţii mai dificile la arderile necontrolate la nivelul judeţului Sălaj, care au provocat importante distrugeri materiale enumerate anterior, au fost semnalate în localităţile Plopiş, Nuşfalău, Dolu (50 de hectare de pădure) şi dealul Măgura de lângă Şimleu Silvaniei. Alte intervenţii dificile au fost înregistrate în localitatea Leşmir, unde au fost mistuite de flăcări 40 de hectare de vegetaţie uscată şi 15 hectare de lizieră de pădure, în Nuşfalău, unde exista pericolul ca focul să ardă stâlpii de telefonie şi fibra optică din apropierea unui teren, la Ciglean – unde focul scăpat de sub control s-a extins în grădina unei gospodării unde a ars circa 800 kilograme de fân.

Autorii greu de identificat

Până în prezent, 30 persoane vinovate au fost sancţionate pompieri cu amendă contravenţională în valoarea de 1.000 de lei, respectiv de 2.500 de lei, conform legislaţiei în vigoare, din mai multe localităţi, Leşmir, Zimbor, Zalău, Cuzăplac, Mirşid, Hida, Şimleu Silvaniei, Nuşfalău, Zăuan, Băbeni şi Ip. Sancţiunile au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis pentru igenizarea terenurilor mai precis, din cauza faptului că nu au fost luate măsuri pentru limitarea focului la vecinătăţi, amenzile totalizând 65.000 de lei.
Inspectoratul a desfăşurat o amplă campanie de informare a cetăţenilor, de conştientizare a măsurilor ce trebuie respectate în igenizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate şi la ce sancţiuni se pot aştepta cei care nu respectă aceste măsuri şi au fost efectuate diverse instruiri şi contraole în localităţi pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente.

Măsuri minime împotriva incendiilor

Pentru reducerea numărului de arderi necontrolate, pompierii recomandă populaţiei care execută igenizări să respecte câteva măsuri simple de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis. Astfel, se interzice realizarea arderilor de vegetaţie uscată, resturi vegetale sau mirişti în următoarele situaţii: în perioadele de caniculă şi secetă prelungită; condiţii meteorologice de vânt; la lăsarea serii. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Acesta se solicită de la primăria de domiciliu, emiterea lui se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
De asemenea, cadrele ISU Sălaj recomandă următoarele măsuri de prevenire a incendiilor: colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea vegetaţiei din suprafaţa din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Leave a Comment